Debiteurenbeheer: het incassobureau

Te maken krijgen met een incassobureau is erg vervelend, maar een groot percentage Nederlanders krijgt er eens in zijn leven wel eens mee te maken. Wanneer schuldeisers niet betaald worden, worden incassobureaus ingeschakeld om de onbetaalde kosten in natura mee te nemen. Dit gaat natuurlijk niet zomaar en er gaan veel processen vooraf voordat deze conclusie gemaakt word. Het is toch een vervelende en wat vreemde situatie. Wie staat er in zijn recht en wat zijn de regels? In deze blogpost geef ik antwoord op veel gestelde vragen over incassobureaus en hun werking.


Een deurwaarder komt langs met een dagvaarding, kan ik doen alsof ik momenteel niet thuis ben?

Je kunt de deurwaarder niet zomaar ontlopen door de deur niet open te doen. Een deurwaarder zal altijd proberen om het persoonlijk te overhandigen of aan huisgenoten. Wanneer dit meerdere malen niet mogelijk blijkt, wordt deze per post geleverd. Hier wordt dan een aantekening van gemaakt dat deze afgeleverd is. Met de smoes dat je de post niet geopend hebt, kom je helaas niet weg.


Wanneer je een dagvaarding krijgt, moet je dan altijd naar de rechtbank?

Niet in alle gevallen hoef je naar de rechtbank. Er is ook altijd de mogelijkheid dat wanneer je de schuld kunt betalen, dat je dit ook doet. Ben je het niet eens met de schuld? Dan kun altijd in de rechtbank jouw zaak verdedigen. Zorg dat je er wel rekening mee houdt, dat wanneer jij niet in gelijk wordt gesteld, dat je dan ook nog eens de proceskosten moet betalen.


Kan in de deurwaarder toegang verbieden voor mijn woning?

Wanneer de medewerkers van het incassobureau langskomen om spullen te vorderen moet hier toegang voor worden geleend. Je kunt niet de deur dicht houden. De rechter heeft de eis bepaald en het is illegaal om de toegang voor de deurwaarders dan te ontzeggen. Wanneer er niet meegewerkt word, wordt er hulp van de politie ingeschakeld. Het is erg vervelend wanneer je in de schulden zit en jouw schulden niet meer kunt betalen. De beste manier om contact met het incassobureau en deurwaarders te voorkomen is door een betalingssysteem te regelen met de schuldeiser. Zo kun je jouw schulden af betalen en hoeft er geen externe hulp ingeschakeld te worden. Zorg dat je weet waar je aan toe bent, wanneer dit wel het geval is en dat je weet wat jouw rechten en plichten zijn. Het is een nare ervaring, die jij zo snel mogelijk vergeten wilt zijn.

 

Op zoek naar een incassobureau dat op een beschaafde manier omgaat met je klanten? Kijk dan op Incasso Associatie Nederland


Delen